Årets Vandalax Tomi Puikkonen kämpar för de mindre bemedlade och de äldre i Vanda

Tomi Puikkonen har utsetts till årets Vandalax, en utmärkelse som årligen går till en vandabo som gjort mycket för finlandssvenskarna i Vanda. Vandalaxen utses av Svenska kommittén.

Tomi Puikkonen kan man gott kalla en vardagshjälte. Under coronatiden valde han att leverera gratis mat till över 70-åringar från sin lunchrestaurang Wanda’s Kitchen and Lounge. Som bäst körde han dagligen ut 200 portioner med mat till de äldre som inte kunde ta sig ut under pandemin. Dessutom har han delat ut överlopps mat från sin restaurang till de mindre bemedlade redan i 5-års tid. Han kör ut maten till Liesikappeli bredvid sin restaurang och därifrån delar de på onsdagar ut mat till de behövande. Han berättar att han från sitt fönster ibland ser en 100-150 meter lång kö för maten.

-Det är skönt att vi kan hjälpa. På julen delar vi ut matpaket med lite extra mycket gott.

Han har själv haft det svårt under pandemin i restaurangbranschen och måste under den värsta tiden permittera hela sin personal förutom kökschefen. Då lobbade han med politiker och berättade om situationen i sin bransch. När pandemin äntligen började lätta kunde han börja planera restaurangens operativa verksamhet lite mer. Situationen är fortfarande inte lika bra som före pandemin, men den har blivit bättre.

Puikkonen har också länge jobbat för svenskan i Vanda.

-Jag är stolt över att vara tvåspråkig. Mårtendals skola, där mina två barn går, och de svenskspråkiga daghemmen är helt centrala för Västra Vanda. Det är viktigt att våga tala svenska.

Wanda’s Kitchen and Lounge betjänar gärna sina kunder på svenska, då de hör att någon är svenskspråkig.

-Det är trevligt att kunna betjäna på svenska emellanåt och kunderna blir glatt överraskade när de får service på sitt modersmål, säger Puikkonen.

Puikkonen samarbetar också mycket med tredje sektorn, idrottsföreningar och kultursektorn. Han berättar att de leder sitt företag enligt sina värderingar. Det viktigaste av dem är lokalitet. Han vill satsa på den lokala omgivningen och stöda lokala idrottsföreningar.

-Föreningarna är helt underskattade och borde synas mer i gatubilden för det viktiga arbete de gör. Vi är stolta att vi syns i deras verksamhet och de syns i vår restaurang.

Publicerat: 6.11.2021 
(redigerad: )

Nyheter