Lisbet Muurinen är den första Vandarosen

Patrik Karlsson och stadsdirektör Ritva Viljanen överräcker Vandarosen till Lisbet Muurinen
Stadsdirektör Ritva Viljanen (till höger) och Svenska kommitténs ordförande Patrik Karlsson (till vänster) delade ut Vandarosen åt specialbiblotekarie och serviceförman Lisbet Muurinen (i mitten)

Specialbibliotekarie och serviceförman Lisbet Muurinen har blivit utnämnd till Vandarosen 2021. Vandarosen, som delades ut för första gången i år, är en utmärkelse som delas ut till en person, eller en grupp som gjort en insats för det svenska i Vanda. Stadsdirektör Ritva Viljanen och Svenska kommitténs ordförande Patrik Karlsson delade ut priset på Vandadagen 15.5.2021.

Till skillnad från Vandalaxen behöver inte Vandarosen vara Vandabo, utan det viktiga är en stark koppling till staden. Initiativet till att införa det nya priset kom från allmänhetens önskan. Priset instiftades av påverkarorganet Svenska kommittén som också väljer vinnaren utgående från allmänhetens nomineringar.

Lisbet Muurinen har ansvarat för och drivit större delen av Vanda stads svenska bibliotekstjänster i närmare tio år. Hon har också jobbat med att hålla det nordiska levande i biblioteken i Vanda. Stadsdirektör Ritva Viljanen säger i sitt tal att Muurinen fått mycket beröm och tack för sitt positiva och ivriga sätt att jobba både i Vanda och i hela huvudstadsregionen. Hon beröms också för att ha varit en trevlig och samarbetsvillig kollega och förman.

Hur känns det att vara den första Vandarosen, Lisbet Muurinen?

‒ Jag känner mig överraskad. Jag blir jätteglad och stolt över att få priset. Vi är många som jobbar för det svenska i Vanda och jag vill tacka alla mina kolleger. Ett gott samarbete med finskspråkiga kolleger har gjort att helheten och servicen fungerar. Vi har också haft ett jättebra samarbete med de andra Helmet-biblioteken och de som jobbar på svenska, säger Muurinen.

Möten med människor och sprida läsglädje är det som Muurinen njuter av mest. Att träffa barngrupper och presentera böcker för dem och prata med dem, eller att ha litteraturcirkel eller språkcafé med vuxna är givande.

‒ Ibland kommer tonåringar fram till mig i bibban, bokbussen eller affären och säger att de varit på min sagostund för tio år sedan, och det känns otroligt roligt, tillägger Muurinen.

Därtill berättar Muurinen i sitt tal att hon haft två viktiga riktlinjer som format hennes arbetssätt:

‒ Jag har försökt sprida läsglädje, också på svenska, och uppmuntra alla som övar sin svenska att våga tala, berättar hon.

Muurinen har exempelvis ordnat språkcaféer för finskspråkiga som vill öva sin svenska. Caféerna som började i Dickursby bibliotek blev populära och fortsatte också på distans sedan förra hösten.

När vi blickar framåt menar Muurinen att hon är speciellt ivrig över projektet Mårtensdals bildningsrum och biblioteksenheten där. Hon vill också göra Sandkulla biblioteket där hon främst jobbar, mer känt för allmänheten, i synnerhet familjer.

Det är påtagligt att Muurinen brinner för biblioteksservicen och hon poängterar att biblioteket finns till för alla och att det är ett viktigt ställe för demokratin. Ett ställe för att få kunskap och information men idag alltmer ett ställe där man umgås, arbetar, studerar, ordnar evenemang osv. Biblioteken är en öppen samlingsplats för alla och de har en viktig uppgift gällande det svenska:

‒ Vi önskar erbjuda alla en ingång till svensk litteratur och det svenska i Vanda, avslutar Muurinen.

Du kan se på Vandaros-prisutdelningen på Youtube.

Stort grattis till Lisbet Muurinen, Vandarosen 2021!

Publicerat: 15.5.2021 
(redigerad: )

Nyheter