Vandalaxen 2019 värnar om tvåspråkigheten och Vandas ursprung

Andreas Koivisto på guidning i Mårtensby
Bild: Riina Koivisto

Visste du att ställen i Vanda som slutar på by eller böle, t.ex. Dickursby, Håkansböle, Simonsböle eller Övitsböle ursprungligen är medeltida byar som grundades av svenska nybyggare som kom till orten i slutet av 1200-talet? Det här och mycket mer kan du lära dig av fjolårets Vandalax, stadsarkeologen Andreas Koivisto. Nu pågår jakten på Koivistos efterträdare!

Det finns mycket intressant att lära sig om Vanda och Andreas Koivisto har inspirerat både stora och små att lära sig om sin egen hembygd och dess historia. Koivisto har starka familjerötter i Vanda och uppmuntrades att lära sig om Vandas historia av sin mormor Ulla-Stina Westman, den första Vandalaxen och en eldsjäl som aktivt jobbade för det svenska i Vanda. Via henne blev även Koivisto inryckt i föreningslivet. Han fungerar för närvarande som ordförande i hembygdsföreningen Vandsällskapet.

Koivisto berättar att året som Vandalax har flutit på som tidigare, även om det varit färre människomöten än förut. Istället har Koivisto digitaliserat en del av sin verksamhet. Han har t.ex. filmat föreläsningar och den återkommande medeltidsguidningen genomfördes i år i from av en videoinspelning.

Koivisto jobbar på både svenska och finska och för honom är tvåspråkigheten viktig. Koivisto och hans familj lever själva i en fullständig tvåspråkighet där det konsekvent talas svenska och finska parallellt, och det vill de hålla fast vid. Som stadsarkeolog har Koivisto redan länge jobbat för att sprida kunskap om Vandas historia på bägge språken.

– Man kan lära sig så mycket intressant om Vandas historia på både svenska och finska. För mig är det viktigt att hålla tvåspråkigheten levande genom att lyfta fram det intressanta. Genom att läsa på olika språk kommer man närmare olika kulturer. Språk överlag är jätteviktiga, menar Koivisto.

Mycket av det material som Koivisto producerar gör han tvåspråkigt vare sig det handlar om böcker, bloggar, mobilspel, guidningar eller föreläsningar. Han vill inspirera människor i olika åldrar att bekanta sig med sin hemmiljö och visa att man inte behöver gå långt för att komma i kontakt med sitt närområdes historia.

Det är snart ett år sedan Koivisto tilldelades utmärkelsen och jakten på den sjuttonde Vandalaxen pågår ännu denna vecka. Vet DU vilken Vandabo som gjort en betydande insats för det svenska i Vanda och som skulle förtjäna priset i år? Nominera hen per e-post till vanda.nytt@vantaa.fi senast inkommande söndag 11.10!

Vandalaxen väljs i år för sjuttonde gången och utmärkelsen tilldelas vinnaren på Svenska dagens fest den 6.11.2020. Festen ordnas av Helsinge-Tusby ungdomsförbund.

Vill du lära dig mer om Vandas historia? Då kan du börja här:

Publicerat: 8.10.2020 
(redigerad: )

Nyheter