Dags för bänkskuddardag och gamlas dans i gymnasierna

Händelserik vecka för gymnasierna. Abiturienterna inleder studentskrivningarna och firar penkis, och gymnasietvåorna firar de gamlas dag.

Vårens studentskrivningar inleds med textkompetensprovet i modersmål måndagen den 12 februari. De första studentskrivningsproven efterföljs av penkis som firas onsdagen den 15 februari. Bänkskuddardagen eller penkis hör till abiturienternas årliga traditioner och det traditionella lastbilsåkandet är en viktig del av firandet. Kom och titta på lastbilståget och fånga godis utmed rutten. Kontrollera lastbilarnas rutter i detta meddelande.

Efter penkis tar abiturienterna läslov inför studentskrivningarna och gymnasietvåorna firar att de är äldst i gymnasiet med de gamlas dans. Både penkis och de gamlas dans är alkohol- och drogfria tillställningar.

Studentskrivningarna

Studentskrivningarna börjar måndagen den 12 februari med provet i textkompetens i modersmål. I mars fortsätter de skriftliga proven i studentskrivningarna måndagen den 12 mars med essäprovet i modersmål och provet i finska/svenska som andra språk. Studentskrivningarna pågår till den 28 mars.

I Vanda har sammanlagt 1 498 abiturienter från dag- och kvällsgymnasierna anmält sig till vårens studentskrivningar. Närmare information om tidtabeller, studentskrivningarna och hur man förbereder sig inför dessa finns på adressen www.studentexamen.fi och på gymnasiernas egna hemsidor.

Bänkskuddardagen

Penkisåkningen slussar ut abina till läsledigheten torsdagen den 15 februari 2018. Helsinge gymnasiums penkisåkning startar kl. 11.30 från Dickursby ishall.

  • Sträckning: Västra Vitbäcksvägen — Björkbyvägen — Lejleallén — Lejlevägen — Björkbyallén — Kyttlandsvägen — Pejasvägen — Lauravägen — Hanabölevägen — Björkbyleden — Kyttlandsvägen — Björkbyallén — Asolaleden — Pyrolavägen — Talkovägen — Sandkullavägen — Konvaljvägen — Dunörtsgränden — Pyrolavägen — Peltolavägen — Kaveldunsvägen — Västra Vitbäcksvägen.

De gamlas dag

De gamlas dag infaller fredagen den 16 februari och på en del av gymnasierna dansas det också torsdagen den 16 februari. På Helsinge gymnasium ordnas dansen i gymnasiets idrottssal fredagen den 16.2 kl. 12.15 för gymnasiet och högstadiet och kl. 18.00 för föräldrar och släktingar.

Publicerat: 13.2.2018 
(redigerad: )

Nyheter