Svenska e-böcker och e-ljudböcker i tjänsten Elib

Bild: Stock Snap

E-bokstjänsten Elib https://helmet.elib.se/ ger ett stort tillskott av svenska e-böcker och e-talböcker till Helmet-bibliotekens samlingar. Både skönlitteratur och facklitteratur finns med i samlingen, som utökas kontinuerligt.

För att låna e-böckerna behöver du ett bibliotekskort med pin-kod, en apparat att läsa med och en nätförbindelse. Om du laddar ner böcker på din egen apparat behöver du också ett läsprogram. Ifall du har använt bibliotekets andra e-tjänster blir det lätt att komma igång med Elib, för sättet att läsa och programmen som behövs är de samma som tidigare.

Gå till Elib

Låna, läs och lyssna på olika apparater

Du kan läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker direkt i webbläsaren, eller så kan du ladda ner dem i din apparat. Du måste logga in för att se vilka böcker är tillgängliga. Lånetiden i Elib är alltid 28 dagar. Lånet kan inte återlämnas i förtid. Du kan ha högst fem lån samtidigt.

Det lättaste är att läsa böckerna direkt i webbläsaren. Då behöver du inget särskilt program eller användarnamn. I så fall måste nätförbindelsen vara på hela tiden. Alla e-böcker kan inte läsas i webbläsaren.

Om du vill ladda ner boken, behöver du läsprogrammet Adobe Digital Editions för datorn, alternativt Bluefire Reader för surfplattor och smarttelefoner. Läsprogrammet måste auktoriseras med ett Adobe-användarnamn. Se närmare instruktioner i instruktioner för e-boktjänsterna.

E-ljudböcker kan du lyssna på i webbläsaren. På surfplattor och telefoner måste man ladda ner appen Biblio för att kunna låna och lyssna på ljudböcker.

Mer utförliga instruktioner och hjälp med problemsituationer hittar du på Elibs egna instruktionssidor.

Som kund i Helmet-biblioteken kan du använda e-böcker och e-ljudböcker i fyra olika tjänster. Svenska e-böcker finns också i tjänsterna Ellibs och OverDrive.

Kort om e-böcker och e-ljudböcker

Publicerat: 26.1.2018 
(redigerad: )

Nyheter