Snöfria Håkansböle idrottspark förvandlades till tävlingsarena för skid-FM

Inkommande helg den 12 till 14 januari tävlar man i Håkansböle idrottspark om FM-medaljer i skidåkning inom den allmänna serien. Det är ett smärre mirakel att tävlingarna kan ordnas, eftersom huvudstadsregionen har haft brist på snö hela förvintern.

Vandas ”snömän” har gjort ett utomordentligt jobb i Håkansböle och de har utnyttjat varje köldknäpp för att tillverka snö. Arbetet fortsätter ännu under tävlingsveckan också nattetid, eftersom målet är att färdigställa ett tävlingsspår som är 3,75 kilometer långt. Motsvarande arbete gjordes i Vanda också 2014 då FM på skidor senast ordnades i Håkansböle. Stadens anställda och talkoarbetare har med hjälp av stark erfarenhet än en gång gjort ett oersättligt jobb. ”Antalet talkodagar har varit 25 och cirka 20 personer har deltagit i arbetet dagligen. Under tävlingsdagarna är vi ungefär 400 personer som utför olika uppgifter”, berättar organisationskommitténs ordförande Seppo Räty från Vantaan Hiihtoseura.

Genast på morgonen till Håkansböle

På fredagen skidas parsprint, på lördagen står 10 kilometer fritt för damer och 15 kilometer fritt för herrar på programmet, och på söndagen avslutas tävlingarna med skiathlon. I skidspåret kan det finnas upp till 300–400 skidåkare varje dag. Finlands toppskidåkare och landslagsidrottare som förbereder sig på vinter-OS i Sydkorea deltar också i tävlingarna. Arrangören Vantaan Hiihtoseuras idrottare med bland annat Matti Heikkinen och Anssi Pentsinen är garanterat också att räkna med i medaljkamperna. Vantaan Hiihtoseura har meddelat som mål minst en medalj per dag.

Biljettförsäljningen i idrottsparken börjar varje dag ungefär 1 timme före den första tävlingsstarten, det vill säga på fredagen och lördagen kl. 9.45 och på söndagen kl. 11. Restaurangtältet (Håkansböle övertryckshall) öppnas också alltid en timme före tävlingarna börjar, så man hinner njuta av en kopp kaffe innan det är dags att gå till åskådarläktaren. Som en liten morot kan nämnas att det varje dag delas ut ett unikt FM-skidämbar till de 300 första åskådarna som betalar in sig.

Arrangörerna förväntar en stor publik särskilt på lördag och söndag, och därför rekommenderar vi att reservera gott om tid till att ta sig till idrottsparken för att undvika rusning och köer. Man kommer smidigt till tävlingsplatsen i Håkansböle med kollektivtrafikens bussar 717 och 718 (från Helsingfors), 562 och 711 (från Dickursby) och 587 (från Mellungsbacka). De som kommer med egen bil till Håkansböle idrottspark kan följa skyltningen från Ring III.

Skidspåren i Håkansböle är öppna för allmänheten nästa gång måndagen den 15 januari kl. 15 när tävlingarna är över och all rekvisita längs med spåren har avlägsnats.

Publicerat: 10.1.2018 
(redigerad: )

Nyheter