Vandamedaljen gick till Suunto Oy

Idag på den 41:a näringslivsdagen delade Vanda stad ut Vandamedaljen till Suunto Oy. Medaljen delades ut som erkänsla för ett framgångsrikt arbete med att utveckla Vandas livskraft. Suunto Oy är ett företag som utnyttjar avancerad teknik i sina produkter som främjar välbefinnandet hos människor och därigenom stödjer den grundläggande rollen också hos Vanda.

- Suunto är en innovativ föregångare i branschen. Suunto utvecklar och tillverkar sportur, dykdatorer och sportinstrument som testats under svåra förhållanden. Suuntos produkter hjälper att utveckla vår fysiska prestanda och bekanta oss med vår omgivning, både på land och i havets djup, konstaterade stadsfullmäktiges ordförande Antti Lindtman då han räckte över medaljen.

Näringslivsdagen i Vanda är ett av stadens evenemang under självständiga Finlands etthundraårsjubileum. Suuntos historia är också en del av självständiga Finlands historia. Bolaget som grundades år 1936 hade Finlands armé som första kund. På bolagets webbsidor berättas om den finske soldaten löjtnant Norrback som blir träffad av en rysk krypskytt under vinterkriget. Fältkompassen som han bär i bröstfickan tar emot kulan och räddar hans liv. Sedan dess har tålighet varit Suuntos varumärke.

På 1950-talet börjar Suunto tillverka orienterings- och båtkompasser och på 1960-talet introduceras världens första dykkompass. Den första dykdatorn lanseras år 1987 och den revolutionerade sporten totalt. Tidigare hade dykarna varit tvungna att beräkna dyktiderna med hjälp av dyktabeller; dykdatorn gör att sporten blir enklare, roligare och säkrare. På 1990-talet går dykdatorn över i klockformat.

I slutet av 1990-talet började Suunto tillverka sportklockor för flera olika idrottsgrenars behov. Tack vare höjdmätare, barometer och kompass med väderinformation bär man med sig alla nödvändiga funktioner under friluftsäventyret och olika träningsfunktioner ger sportentusiaster personlig träningsfeedback. I dagens klockor kombineras GPS-funktioner, kroppsövervakningsegenskaper och en okonstlad, stilfull design. En mobilförbindelse och bluetooth ryms också på handleden.

Suunto är baserat i Rosendal i Vanda. Suunto engagerar sig för att skydda miljön genom ansvarsfull design, tillverkning och leverans av produkter och tjänster av högsta kvalitet och med respekt för naturen.

Vandamedaljen togs emot av Heikki Norta. Han konstaterade: ”Vi är glada över att vi med vår egen insats kan bidra till att utveckla Vandas livskraft. Största delen av våra produkter designas och tillverkas i Rosendal i Vanda, vilket logistiskt sett är ett utmärkt läge för vår exportbaserade affärsverksamhet. I synnerhet nu under Finlands jubileumsår är det en glädje att bidra till att skapa arbete för finländare och Vandabor.”

Publicerat: 21.11.2017 
(redigerad: )

Nyheter