Personer sysselsatta via Virtaamo

Vanda stads arbetsträning för personer med funktionsnedsättning Virtaamo erbjuder arbetsträningstjänster för partiellt arbetsföra personer i Vanda. Virtaamo har hjälpt bland annat utvecklingsstörda, fysiskt funktionsnedsatta, autistiska samt hörsel- och synskadade personer att få sysselsättning. Många av dessa är ofta utbildade personer med många olika slags kompetens från olika yrkesbranscher. Med hjälp av Virtaamos arbetshandledning har man lyckats sysselsätta flera personer inom olika verksamhetsområden. Läs och se på de sysselsattas egna berättelser!

Paulis berättelse

Jag har en lång erfarenhet av många olika slags arbetsuppgifter. Allt började då jag var på ett verksamhetscenter i Hålatallen år 2010. Min arbetstränare frågade mig om jag ville börja jobba i en butik och jag svarade ja. Arbetet inom butiksbranschen var mitt första jobb utanför verksamhetscentret. Till mina arbetsuppgifter hörde att sortera in produkter på hyllorna. En viktig regel att komma ihåg var att nya produkter ska läggas bakom och äldre framför. Jag tyckte det var en bra uppgift men tyvärr blev jag inte anställd i butiken, fastän jag skötte min arbetsuppgift väl, för jag borde ha varit ännu effektivare i arbetet.

Även om jag inte fick arbete i butiken hade jag som tur en arbetstränare som föreslog andra arbeten för mig. Min arbetstränare hittade ett nytt jobb åt mig som städare i ett lager. Tillsammans med arbetstränaren for vi till lagret, där det hörde till mina arbetsuppgifter att köra en städmaskin. Jag har aldrig tidigare kört något rörligt motorfordon och därför var jag lite nervös i början, men jag beslöt ändå modigt att prova på att köra städmaskinen. I början var det svårt att köra maskinen men jag lärde mig att använda den och den sommaren skötte jag städuppgifter i lagret. Efter sommaren fick jag tyvärr inget arbete i lagret, då det visade sig vara för svårt för mig att putsa städmaskinen varje dag.

Därefter började min långa karriär med olika arbetsuppgifter inom köksbranschen. Jag har nu jobbat i köket i tre olika skolor, i en hamburgerrestaurang, i köket på en lunchrestaurang och i mitt nuvarande arbete, ett daghemskök. Samtidigt har jag också studerat och i samband med studierna avlade jag hygienpasset som är verkligen viktigt när man sköter arbetsuppgifter inom köksbranschen. I många år jobbade jag för en så kallad flitpenning, men jag är nog nöjd när jag har fått sådana arbetsuppgifter som man får mera lön för och med lönen har jag kunnat köpa nya roliga saker åt mig själv.

På fritiden går jag på gym tillsammans med min stödperson och jag spelar gärna bil- och kampspel på datorn. Då och då träffar jag mina syskon och ibland åker jag till Jumbo för att äta och gå på bio. Jag tycker särskilt mycket om superhjältar, Stålmannen, Hulken och Spindelmannen. Jag är väl också själv en sorts arbetslivets superhjälte.

Irenes berättelse

Jag är född i Kongo. När jag var fem år måste vi lämna Kongo. Samma år konstaterades det att jag har medfödd starr och därför har jag nästan helt förlorat synen. Jag bodde i ett flyktingläger i Kibuye i Rwanda i åtta år. Först gick jag i vanlig grundskola i Rwanda men det blev för svårt då jag måste lära mig allt utgående från vad jag hörde och därför flyttade jag över till en skola för synskadade.

När jag var 13 år flyttade jag till Jyväskylä i Finland. I Finland studerade jag först finska i två år och efter det flyttade jag över till grundskolan. Jag blev tvungen att lära mig alfabetet, eftersom jag hade studerat med hjälp av punktskrift i Rwanda. I skolan lärde jag mig att jag kan läsa text av en viss storlek. Jag gick ut grundskolan när jag var 16 år.

Efter grundskolan gick jag i tionde klassen och sedan i den förberedande klassen, eftersom jag inte visste vad jag ville göra i framtiden. Efter det flyttade jag över till yrkesförberedande studier, då jag inte ännu heller visste vad som var mitt framtida drömjobb. I studierna vid handelsbranschens förberedande skola ingick arbetspraktik, som jag utförde på en restaurang. Under praktiken såg jag en lokalvårdares städkärra. Jag såg mikrofiberdukarnas vackra färger och redskap som såg intressanta ut. Efter att ha funderat på saken i flera dagar bestämde jag mig för att jag vill avlägga studier i branschen och på det sättet kom jag att börja avlägga grundexamen inom huslig ekonomi och rengöringsservice i Esbo år 2014.

När studierna började bodde jag på internat medan resten av familjen bodde i Lahtis. Vi flyttade till Vanda år 2016 och då fick jag möjlighet att bekanta mig med Vanda stads service som stöder sysselsättningen. Jag fick min yrkesexamen våren 2017. Efter min examen var jag på intervju vid arbetsträningen Virtaamo och med stöd av en arbetstränare började vi söka ett arbete till mig. Via arbetsprövningen började jag jobba som lokalvårdare i anställningsförhållande med lön inom Vanda stads projekt Verksamheter som stöder sysselsättningen. Arbetslivet var skrämmande och det tog en tid att vänja sig vid huset och arbetskamraterna. Jag lärde mig att arbeta systematiskt för att kunna försäkra mig om arbetets kvalitet. Senare omvandlades den här uppgiften till stadigvarande och jag arbetar fortfarande som serviceanställd inom arbetsträningsverksamheten. Jag trivs bra i mitt arbete. Jag tycker om mina arbetskamrater och om handledarna på arbetsplatsen. Nu drömmer jag som 26-åring om självständighet och en egen bostad. Jag hoppas också att jag ska hitta en hobby i framtiden och eventuellt kunna studera musik.

Liisas berättelse

Jag har avlagt grundexamen i audiovisuell kommunikation med inriktning på grafisk produktion, bildbehandling och fotografering. För tillfället jobbar jag som medieartist (Media artist’s adventure) på organisationssidan. Före mitt lönearbete har jag bland annat varit på arbetsprövning vid två reklambyråer och jobbat som frivillig inom projektet Digi Haltuun!

Emellanåt höll jag redan på att ge upp när jag sökte jobb, då det började kännas som att jag aldrig kommer att få den lön för mitt arbete som jag borde. Som tur gav min arbetstränare inte efter, utan uppmuntrade mig, vilket hjälpte mig att orka tänka positivt. Jag är tacksam för det.

Jag är också egenanställd, alltså jag fotograferar och utför visuellt arbete mot beställning. Jag hade redan länge drömt om att bli företagare men saknade mod. Till sist tänkte jag att det kostar ju ingenting att pröva. Tillsammans med min arbetstränare började vi utreda saker och vi upptäckte att det var lätt att hitta hjälp och råd om hur man blir företagare och tog det avgörande steget!

Fotografering och visuellt arbete har alltid varit min passion och därför beslöt jag som ung att börja studera till medieassistent. Först sysslade jag med fotografering och visuellt arbete som hobby, men nu vill jag jobba med det.

Jag är en kreativ och visuell människa. Jag tycker om att få använda mina styrkor i mitt arbete. Jag är också mycket envis och flitig. Jag ger inte upp lätt och det finns inget sådant hinder som jag inte skulle kunna ta mig över. Antagligen beror det på min livsbejakande inställning och ovilja att ge upp.

Jag är mycket aktiv på fritiden och nästan hela tiden i farten. Jag simmar två gånger i veckan och går hos en fysioterapeut och är ute på löprunda en gång i veckan. Framför allt lever jag ett sådant vanligt vardagsliv med min sambo som unga par brukar göra. Jag har också rest mycket i olika länder under de senaste åren och ser väldigt fram emot att få se nya länder i framtiden - sedan när den tiden kommer.

Nyheter

evenemaX - VandaRSS


Twitter