Dickursby missbrukarpoliklinik
Missbrukarpolikliniken erbjuder rådgivning och stöd i att sluta eller hantera sitt missbruk. Tjänsterna är riktade till myndiga Vandabor oavsett var de bor eller vilka berusningsmedel de använder. Närstående till personer med missbruksproblem kan boka en egen tid.
Det går att komma till missbrukarpolikliniken via jouren, genom att boka en tid per telefon eller delta i de öppna samtalsgrupperna.
Tjänsten är avgiftsfri.
Tjänster
Jourmottagning
Tisdagar, torsdagar och fredagar, anmälan kl. 8.30–10.30.
Jouren är avsedd för vård för att avbryta missbruket och för hantering av andra krissituationer i anslutning till missbruket. Vid jouren ges en remiss till abstinensvård på institution vid behov.
Individuella samtal
Under de individuella samtalen är det möjligt att diskutera sin situation i förtroende med en egen missbruksarbetare. En missbruksarbetare är en person med social- och hälsovårdsutbildning. Samtalsmöten kan ordnas endast en gång eller under en längre period i enlighet med en plan som man gjort upp tillsammans.
Par- och familjesamtal
Målet med par- och familjesamtalen är att öka parens och familjernas gemensamma förståelse för hur missbruket inverkar på en själv, förhållandet och familjen. Man kommer överens om samtalsmötena med en par- och familjeterapeut individuellt enligt parets och familjens behov. En broschyr finns här.
Grupper
Måndag
Kl. 17–18.30 (udda veckor) öppen samtalsgrupp för närstående till personer med missbruksproblem
Tisdag
Kl. 9–10 öppen samtalsgrupp/morgongrupp
Fredag
Kl. 9–10 öppen samtalsgrupp/morgongrupp
Ingen förhandsanmälan behövs till de öppna samtalsgrupperna.
På missbrukarpolikliniken samlas också slutna grupper och aktivitetsgrupper. Närmare information om grupperna fås av personalen.
Kamratgrupper för närstående till personer med missbruksproblem
En öppen samtalsgrupp för närstående till personer med missbruksproblem träffas udda veckor på Dickursby missbrukarpoliklinik.
Medicinavgiftning
Medicinavgiftningar sker planenligt och multiprofessionellt med beaktande av klientens övergripande situation.
Ergoterapi
Besöken hos en ergoterapeut går ut på att kartlägga klientens vardag och färdigheter och försöka ändra och anpassa dessa så att de motsvarar klientens behov och önskemål. Ergoterapin kan vara till nytta i olika utmaningar som gäller t.ex. att få kontroll över vardagen, hitta meningsfull sysselsättning, hantera ångest, känslofärdigheter eller avkoppling. Besöken ordnas individuellt eller i grupp enligt en plan som gjorts upp tillsammans.
Öppen vård som kurs: intensivgrupp
Intensivgruppen är en grupp för alkohol-, drog- och läkemedelsberoende Vandabor som vill ha stöd och kamratstöd för att tillfriskna. Gruppen träffas under 5 veckor.