Må bättre, ät regelbundet!

För långa pauser mellan måltiderna leder lätt till småätande och för stora portioner. En passlig måltidrytm är 5 måltider om dagen som kan uppdelas i till exempel:

  • morgonmål
  • lunch
  • mellanmål
  • middag
  • kvällsmål

Ta hjälp av tallriksmodellen

För att du skall uppnå en mångsidig och hälsosam kost är tallriksmodellen till bra hjälp. Tallriken fylls enligt följande:

  • Halva tallriken fylls med grönsaker och rotfrukter.
  • En fjärdedel fylls med potatis, ris eller pasta.
  • Den sista fjärdedelen fylls med fisk-, kött- eller bönrätter.

Som tillägg:

  • En skiva råg- eller fullkornsbröd med mjukt fett.
  • Som måltidsdryck fungerar mjölk eller surmjölk med låg fetthalt och vatten.
  • Bär och frukt fungerar bra som efterrätt.


Här kan du hitta exempel på vad en bra lunch och middag kan innehålla

Gynna grönsaker

Grönsaker i den dagliga kosten stöder en hållbar viktkontroll. Ät ett halvt kilo grönsaker, bär och frukt om dagen. Det motsvarar 5-6 portioner. Lättast är att tillägga grönsaker, bär och frukt i varje måltid och mellanmål.
Föredra fiber
Fiber består av långsamma kolhydrater som håller dig längre mätt. En fiberrik kost håller blodsockret jämnt och hjälper dig att hålla vikten. Fiber får du genom att äta råg- och havreprodukter, rotfrukter, grönsaker, baljväxter, bär och frukt.

Välj rätt fett

Undvik hårda fetter. Föredra istället mjuka fetter. Hårda fetter finns främst i mat från djurriket, som till exempel kött och mejeriprodukter. Mjuka fetter får du från till exempel margarin, växtbaserade oljor, fisk, nötter och mandlar. Se upp för så kallat dolt fett. Det finns till exempel i snabbmat, halvfabrikat, ost, korv och sötsaker. Ät socker med måtta!

Fisk är nyttigt

Fiskens fett består av goda fetter som är bra för hjärtat. Ät fisk 2-3 gånger i veckan och rött kött under 500g i veckan.

Vatten släcker törsten bäst

Vatten är den bästa törstsläckaren. Vätskebehovet beror på personen och varierar därför. Vätskebehovet påverkas bland annat av ålder och aktivitet. Förutom den vätska maten innehåller borde du dricka 1-1,5 l vätska i dagen.
Här kan du göra ett test för att få en uppfattning om dina matvanor:
http://www7.slv.se/Matvanekollen/undersokning/publikundersokningstartsida 41

Viktkontroll befrämjar hälsan

Övervikt bidrar till försämrad ämnesomsättning och ökar risken för flera följdsjukdomar som bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Viktkontroll minskar risken att insjukna i följdsjukdomar och fördröjer sjukdomar som redan brutit ut att framskrida. Redan en viktminskning på 5-10 procent sänker blodsockret och blodtrycket.

Tänk på följande punkter angående viktkontroll:

  • Sätt upp realistiska mål.
  • Maten får vara god men med positiva förändringar mot hälsosammare matvanor.
  • Mängden mat behöver inte ändras fast mängden kalorier och energi blir mindre.
  • Var inte för hård mot dig själv! Motgångar, bakslag och sämre dagar hör till.
  • De vardagliga valen är avgörande.
  • Sträva efter en regelbunden måltidsrytm och en mångsidig kost.

Nyheter

Twitter